Hoe moet je zonnepanelen schoonmaken?

Een zonnepanelen is een soort energiepijler die voornamelijk gebruikt wordt om elektriciteit op te wekken. Deze panelen bestaan uit harde cilinders met glad oppervlak waarin er zonlicht direct opgewekt kan worden om elektriciteit op te wekken. Energiekabeljes leiden deze elektriciteit naar ons huis of bedrijf.

Zonnepanelen hebben twee belangrijke functies: ze scheppen elektriciteit op en ze converteren die elektriciteit in voorzieningen zoals warm water en stroom. Door deze functies kunnen zonnepanelen ook grootschalig gebruikt worden als duurzame energiebron.

Alle zonnepanelen hebben eigen risico’s, zoals brand en diefstal, maar daarnaast hebben de meeste zonnepanelen ook voordelige consequenties: zij brengen veel CO2 uit de lucht terug, wat goed voor onze gezond

Hoe moet je zonnepanelen schoonmaken?

Als je een zonnepaneel hebt, dan kun je er goed voor zorgen dat het schoon is. Dat kan door het paneel regelmatig te wassen met warm water en lauw water of door het paneel droog te houden. Let op: gebruik geen chemische reinigers of haarschoonmaakmiddelen om zonnepanelen te schoonmaken! Die maken het paneel ongezond en brengen ook andere dingen in de buurt van het paneel waardoor deze niet meer goed functioneren.

Tips voor een goede schoonmaak van zonnepanelen

1. Schoonmaken van zonnepanelen

Vaak is het niet nodig om de zonnepanelen te schoonmaken, maar als er opslagplaatsvervuiling of bacteriƫn ontstaan, dan moet je dit doen. Dit kan met een droge microgolfapparatuur of specifieke reiniger voor zonnepanelen.
2. Verwijderen van vuil

Vaak is het nodig om vuil of andere resten van het leven weg te halen van de zonnepanelen. Dit kan met een droge microgolfapparatuur of met een specifiek reiniger voor zonnepanelen.

3. Verzorgen van de ondergrond

Als je zonnepanelen plaatst, is het belangrijk dat je de ondergrond goed verzorgt. Dit kan door regelmatig schoonmaak te doen met een droge microgolfapparatuur of specifieke reiniger voor zonnepanelen.
4. Vervangen van de leiding

Als je zonnepanelen plaatst, is het belangrijk dat je de leiding minimaal vijf jaar vooruit vervangt. Dit kan met een droge microgolfapparatuur of specifieke reiniger voor zonnepanelen.

Schade aan zonnepanelen door onvoldoende schoonmaak

Wanneer je zonnepanelen schoonmaakt, dient er rekening mee te worden gehouden dat deze zonnepanelen beschermd zijn met een IP65- sticker. Dit betekent dat de zonnepanelen waterdicht zijn en bestand zijn tegen onwetende handelingen zoals vuistslagen of stoten. Ook is het verstandig om je handschoenen aan te doen wanneer je de panels schoonmaakt, omdat er kunststof afval op kan lopen.

Als je nu weet hoe om te gaan met schoonmaak van zonnepanelen, is het nu time om ze precies naar behoren te schoonmaken:

Schoonmaken van de frames: Ga eerst naar binnen en ontbloot alle panelzen aan boven, daarna ga je naar beneden en ontbloot alle panelzen aan onder. Doe dit met een vaatdoekje of besprenkeltje water. Let erop dat je gezicht niet in blijft drogen want dan kan er rondom de pixels glanzend schilferijzer opkomen.

Schoonmaken van de zijkanten: Vul een schone vaatdoek met water en besprenkelt daar de zijkanten van alle panelzen mee. Klop ze goed droog met een vochtige doek tot het water opdruipt.

Schoonmaken van het oppervlak: Doe dit bij iedere panelzijde door het oppervlak te spuiten met water en daarna droog te vegen. Laat de Panel schoonmaakpakketten uitspreiden over het oppervlak om alle vlekken te verwijderen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *